Последвайте Гласове в Изпълнителна агенция Одит на средствата от ЕС разкритикува

...
Последвайте Гласове в Изпълнителна агенция Одит на средствата от ЕС разкритикува
Коментари Харесай

Министерството на финансите опроверга твърдения на Кирил Петков и Асен Василев за одита на евросредствата

Последвайте ”Гласове " в 
Изпълнителна организация " Одит на средствата от Европейски Съюз " разкритикува на представители на " Продължаваме промяната ", че в организацията са осъществени непозволени дейности, че употребената външна платформа random.org не разрешава да се пазят следи по какъв начин са подбирани плановете за одит. Това се оповестява в позиция, изпратена от Министерството на финансите.

" Тези изявления, направени в чисто политически подтекст в предизборна конюнктура, уронват положителното име на Изпълнителна организация " Одит на средствата от Европейски Съюз " (ИА ОСЕС) и могат да имат съществени последствия върху системата за ръководство и надзор на средствата от Европейски Съюз ", показват от МФ.
ИА ОСЕС е Одитен орган по стратегиите, съфинансирани от Европейския фонд за районно развиване, Кохезионния фонд, Европейския обществен фонд и Европейския фонд за подкрепяне на най-нуждаещи се лица, както и по Механизма за възобновяване и резистентност.
Одитните органи във всички страни членки, включително ИА ОСЕС, правят одитните си задължения при прецизно съблюдаване на използваните регламенти и издадените от Европейската комисия инструкции, в това число Указанията за одитиращите органи по отношение на методите за образуване на извадки. За информация регламентите и напътствията, които Одитният орган съблюдава, са обществено налични: одитните органи рапортуват директно и регулярно на Европейската комисия резултатите от работата си, акцентират от МФ.

До този миг Европейската комисия и Европейската счете палата правят оценка работата на Одитния орган ИА ОСЕС като съответстваща напълно на европейското законодателство, насоките на Европейската комисия и интернационално приетите одиторски стандарти. Извършените от Европейската счете палата и Европейската комисия инспекции са удостоверили високото качество на работата на Одитния орган и не са открили основни пропуски или неточности с финансово въздействие, които да слагат под подозрение издадените годишни одитни мнения. Структурата на Одитния орган ИА ОСЕС, независимостта му при обмисляне и докладване на резултатите от одитните задължения, прилаганата от него методология, в това число тази за избор на извадки, са оценени от Европейската комисия с най-високата оценка 1 " Функционира добре. Не е належащо усъвършенстване или е належащо единствено нищожно усъвършенстване ". До този миг тази оптималната оценка не е изменена, акцентират от министерството и прибавят:
" Извадките за одит на интервенциите се вършат по всяка оперативна стратегия при прецизно съблюдаване на Указания за одитиращите органи по отношение на методите за образуване на извадки на Европейска комисия (EGESIF_16-0014-00). Документират се детайлно и се изпращат за обзор от Службите на Европейска комисия преди началото на инспекциите. Изготвянето и документирането на всяка извадка се прави оценка и ревизира от страна на Службите на Европейска комисия за сходство с цитираните инструкции в границите на годишните прегледи за приемане на Годишните контролни отчети по всяка оперативна стратегия. Всички работни документи за извадките се ползват към съответния годишен надзорен отчет ".
Предвид изложеното, изказванието, че употребената външна платформа random.org не разрешава да се пазят следи по какъв начин са подбирани плановете за одит, е голословно. Европейската счете палата е одитирала прилагания метод за поддържане на одитна диря, счела е, че е налице минимална уязвимост в документирането, която не е оказала въздействие върху тестваната извадка и няма финансов резултат, безапелационни са от МФ.

ИА ОСЕС е измежду обществените институции в България, обект на регулярни (няколко пъти годишно) задълбочени инспекции от страна на външни, самостоятелни органи от Европейския съюз, като резултатите от тези инспекции са потвърдили професионализма и качеството на работата на Одитния орган. За информация, през продължаващия и сега програмен интервал 2014-2020 са осъществени 13 одита на Европейска комисия и 5 одита на Европейската счете палата. Агенцията е построила и поддържа висока професионална известност пред европейските си сътрудници, както и пред Одитните органи от другите страни членки, показва още МФ, като дава причини против всички изказвания, направени от представителите на " Продължаваме промяната:
" ОТНОСНО ТВЪРДЕНИЯТА:
" програмен продукт, който са купили за 770 хиляди лева, който е трябвало да пази следи по какъв начин тъкмо се избира кои планове ще се одитират "
През 2011 година въз основа на извършена открита процедура за социална поръчка с предмет " Доставка и внедряване на програмен продукт за ръководство на одиторската активност " ИА ОСЕС е закупила софтуера Pentana - PAWS на стойност 303 900 лв.. Pentana - PAWS не е програмен продукт за избор на извадки и няма функционалности за избор на извадки или избор на инцидентни цифри. Посоченият програмен продукт е за ръководство на одитната активност и съдържа одитни досиета, само че няма функционалност за извадки.
Предвид горното и по отношение на изложеното за извадките, не дава отговор на истината изказванието за " програмен продукт, който са купили за 770 хиляди лева, който е трябвало да пази следи по какъв начин тъкмо се избира кои планове ще се одитират ".
" изтрити файлове от компютри "
Служебната информация се съхранява на сървъра на Агенцията, в това число одитни досиета и отчети. На тази информация регулярно се вършат аварийни и архивни копия и не би могла да бъде изгубена.
Всички Годишни контролни отчети (с приложени извадки и резултати), отчети от систематични одити и отчети от инспекции на планове са публикувани незабавно след издаването им до потребителите - надлежно Европейската комисия, ръководещи и сертифициращ органи, бенефициенти. Така резултатите от одитите според одиторските стандарти са предоставени на всички заинтригувани лица и поради това не биха могли да бъдат следващо поправени или изтрити.
" разноски за неприемливи юридически услуги "
В националното ни законодателство юридическите услуги са позволен разход според член 20 от Постановление на Министерски съвет № 189/2016 година, само че разноските за решение на разногласия санкции, финансови наказания и разноски за разрешаване на разногласия са неприемливи според член 26, алинея 1, т. 1 от посоченото разпореждане. В тази връзка не са възможни съответно единствено разноски за услуги по разрешаване на правосъдни разногласия и арбитражи, в това число разноски за процесуално посланичество.
В обявата става въпрос за план (бюджетна линия) на Министерство на регионалното развитие за юридически услуги BG16RFOP001-8.002-0003-C09 " Специализирани юридически услуги за подкрепяне работата на Управляващия орган на Оперативна стратегия " Региони в напредък " 2014-2020, финансирана със средства на Оперативна стратегия " Региони в напредък " 2014-2020, Приоритетна ос 8 " Техническа помощ ", процедура № BG16RFOP001-8.002 " Бюджетна линия за Управляващ орган на ОПРР2014-2020 ". Общият бюджет на плана е 8 917 778,92 лева По него са разходвани 4 777 128,37 лева Същите са включени от бенефициента в 15 претенции за заплащане, показани през пет счетоводни години. За информация през миналите шест счетоводни години с декларирани разноски по Оперативна стратегия " Региони в напредък " са налични общо 1 771 претенции за заплащане с обща стойност на сертифицираните разноски по тях 1 829 051 637,52 лева В статистическите извадки на Одитния орган не е попадало искане за заплащане от посочения план. Направена е изключителна инспекция на плана от Одитния орган и е квалифициран прелиминарен отчет, в който се насочат рекомендации за фиксиране на точната сума на разноските за процесуално посланичество и същите ще бъдат оттеглени от сертифицираните разноски и възобновени от бенефициента Министерство на регионалното развитие на програмата и ще бъдат разполагаем за потребление по други планове.
" разследвани лица "
МФ и ИА ОСЕС не разполагат с информация, че Европейската прокуратура проверява някогашен или сегашен чиновник на МФ или на ИА ОСЕС.
Всякакви обществени изявления на недоказани непозволени дейности от страна на Одитния орган и голословни подозрения за качеството на неговата работа уронват директно професионалното име на всички чиновници и инспектори от Агенцията, притежаващи народен (63 бр.) и интернационалните (24 бр.) одиторски документи, удостоверяващи техния професионализъм и нравственос. Подобни голословни изказвания уронват и репутацията на инспекторите от Европейската комисия и Европейската счете палата, които са проверявали и потвърждавали резултатите от работата на Одитния орган.
Следва да се означи още, че потвърдени дефекти в работата на одитните органи водят до спиране или прекъсване на заплащанията от Европейската комисия по оперативните стратегии (чл.83 и чл.142 от Регламент 1303/2013).
Одитният орган следва да бъде и постоянно е бил самостоятелен експертен орган. Всяка политическа интервенция в работата на Одитния орган е безусловно неприемлива от позиция на интернационално приетите одиторски стандарти, които одитните органи ползват наложително (чл.63, параграф 7 от Основния финансов правилник на Съюза (ЕС, ЕВРАТОМ) 2018/1040 и чл.127 от Регламент (ЕС) 1303/2013). "

Източник: dnes.dir.bg
 
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР